Ellipses

This was a challenging and interesting feasibility study for a new building style and type and this project was undertaken when Robert Hirschfield was working at Garbers & James Architects.

Situated in East London on what could be described as a 'public realm' space, the location lies at the intersection of a busy three road junction.

The constraints and shape of the site contributed to the form and shape of the building which comprises a plane curve that evolves from the intersection of a cone by a plane which in turn produces a closed curve.

The resulting elliptical shape allowed for excellent natural light and ventilation internally, and enabled an efficient layout of lift and stair cores, services and utilities.

The upper residential floors were stacked as in the form of a ship's prow and the ground floor level was designed with commercial and community uses in mind.